На днешната дата през 1892 г. Стоян Михайловски написва стихотворението Кирил

...
На днешната дата през 1892 г. Стоян Михайловски написва стихотворението Кирил
Коментари Харесай

Стоян Михайловски написва Върви, народе възродени

На днешната дата през 1892 г. Стоян Михайловски написва стихотворението „ Кирил и Методий “, което през 1901 година с музиката на Панайот Пипков се трансформира в химна „ Върви, народе възродени “.

Първите български химни, прославящи науката и образованието, са написани в град Елена още в средата на 19. век. Първият е на просветителя и литератор Стоян Робовски и носи заглавието „ Български звезди от Солун “. Вторият е на Иван Момчилов, създател на класното учебно заведение в Елена. Има още два химна: на Йордан Ненов, още веднъж преподавател в това учебно заведение, и на Иван Кършовски, ученик на школото.

Петият, най-успешният и всенародно приет химн, също принадлежи на потомствен еленчанин, ученик на еленското класно учебно заведение и наследник на един от неговите най-видни преподаватели Никола Михайловски.
На 15 май 1892 година преподавателят по френски в Русенската мъжка гимназия Стоян Михайловски написва възторженото стихотворение „ Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи “ с първи стих „ Върви, народе възродени… “.

Девет години по-късно, през 1901 година, на преподавателя по музика в ловешкото учебно заведение Панайот Пипков е предоставено да напише нова ария, която учениците да изпеят на наближаващия църковен празник на Кирил и Методий на 11 май. Той все не намира подобаващ текст. На 9 май Пипков вижда, че едно от момчетата чете стихотворение в неговия час, взема книжката му и се зачита. Преди да стигне половината, в главата му се ражда музиката за поръчаната ученическа ария. Взема тебешира и записва нотите върху дъската. За 15 минути съчинява мелодията, а до края тутакси учениците му я разучават и запяват. На учебния празник я запява цялото учебно заведение. 

На 11 май 1901 година песента „ Върви, народе възродени “ е изпълнена за пръв път в Ловеч като празничен химн за прослава на делото на Кирил и Методий и на българската култура. През 1902 година за Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност песента се подема и запява от всички учебни заведения.

След идването на тоталитарната власт върху песента са нанесени наложителните идеологически промени. Сменени са някои редове, отстранени са куплети, в които се загатва за Бога и апостолите. Цели куплети са изцяло отстранени от читанките.

Едва през 90-те години на 20. век, след демократичните промени в страната, е възобновен истинският текст. Но по традиция по ученическите празници не престават да се извършват първите 6  от общо 14-те куплета.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР